Sunday, September 12, 2010

episod 1 : RAYA !!!!



Assalamualaikum semua..:)))) hehe. Muke bahagia ni sbb baru sampai rumah & dapat on9 stelah bbrape hari xpegang lappy. hehe. Kalian sht?? Mcm mane raya? Sure bestkan? Dpt byk duit raya tak?? Ha sbt psl duit raya pergh... raya thn ni mmg masyuk ! Rezeki agaknye. Or aku yg nmpk mcm bdk kecik? hahaha TAKDE MAKNE! hehe. Mmg aku syg giler family blah mama aku ni. Nak tahu sbb ape? Sbb lagi besar ha lagi besar duit raya. Bestkan ! hehehe. Cazen aku plak ade yg da keje so btambahla duit raya. Oleh kerana itu aku & cazen yg lain decide tak nak keje sbbnye ble da keje sure NO MORE DUIT RAYA! hahaha. Sgtla tidak best! hehe. Ala now slagi muke ni layak dpt duit raya aku amik. Sok2 da keje jgn hrpla. YANG ADO! hahaha.Ok now aku tgh bermalas-malasan ats katil yg empuk ni. Haih sumpah rindu dgn bantal busuk aku nih. Kalau
aku xciom bau bantal ni sehari mmg xleh tdo. haha. Ni aku peluk bau smpai ada sikit pining kapala. haha. Haiya manyak lindu owh!! Terukkan? hehe tp ape blh buat aku mmg xleh bpisah dgn bntal ni dr kecik lg. Da xserupa bantal da. haha! Eh apehalla raya2 ni cite psl bantal busuk aku? Sebok jeh korang ! hahaha gurau :) Esok xtawla sape yg dtg serbu umah aku. Sbb esokla mama & papa aku baru nk gi bli brg. Kot2 nnt tbe2 ade je yg bg salam. hehe. Esok aku lepak umah jela kot. Entah xtaw! hehehe. Sooo aku nk share dgn korang mcm mne 1st day raya smpaila hari raya ke3 kt kmpg aku tu. Sooo layan.....
RAYA PERTAMA :Ha ni hari yang paling menyeronokkan. Almaklumla 1st day raya. So excited die smpai xleh nk tdo
mlm tu. HAHAHA. Dasyat btl ! Yela bknnye slalu raya kan so mcm sakai skitla. haha. Pagi2 tu mcm biase mama kejut suh bgn siap. Dengan lajunye bgn,mandi then bersiap. Kemain suke ble da pkai baju yg aku design sendiri tp tailor aku yg jahitla kan. Kalau aku yg jahit lepas raya haji pn xsiap lagi. haha! Tudung konon nak design barula utk raya an. Ha shawl tu mmg memudahkan aku. Xperlu accesories yg lain sbb kt shawl tu da ade yg berjuntai-juntai mcm earing tu kan. So utk tak nampak inner syria tu plain sgt aku letakla pin sbg hiasan kt ats tu. Adela gaye2 arab skit. hehe. Sampai ble aku smpai kampung ade yg ckp ,"nih minah arab mane ni?" hahaha. Aku pun blsla, " yahabibi yamaulana ! " haha sume bantai gelak. Kemain! hehe. Berbalik pd cite td,lps je bersiap tu as usualla aku slm dgn mama & papa. Dengan muka sucinye aku berkata , " Papa...duit raya.." haha. Ha amik ! Straight forward! hahaha. Papa pn jwb , " Ceit..! terus mintak duit raya? " hehe. Biasela tukan. Korang pn msti mintakkan? hehe. Org pertama bg duit raya aku papala. hehe. Kemain suke aku! Klhkan bdk kecik. hehe. After je slm2 sume tu ktorang pn gerakla ke rumah tokwan aku. Rumah tokwan aku dkt je. Before that ktorang singgah kubur arwah atuk & arwah pak anjang aku. Ramai org gi kubur pg raya tu. Sayu je rase ht. :( Eh raya jgnla sedih2. Hapy! :) Pastu ktorang pn smpaila di rumah tokwan. Kali ni raya yg 1st ktorang org terakhir smpai. haha ! Sampai2 je tgk da penuh da rumah tokwan aku tu. Riuh rendah dr luar mcm org bergaduh. hahaha! Best gile!! Masuk je rumah tokwan muke 1st yg aku akn carik adalah muke sibling terCINTA ! haha. Sape lg kalau bukan Pika & Tika. Aku terus peluk dorang. Blh aku & dorang nak menangis time tu. haha. Yela lame giler xjumpe. Sumpah rindu! Sedih ok bile da jmpe. Meleleh beb... hahaha. Ala kejap je leleh tu. Pastu xberenggangla. haha. Makan same-same. Amik duit raya sama-sama. Sumenye sama-samala ! hehe. For sure bergambar bersama an. Kalau tak bukan rayala name nye. hehe :))


Hahaha. Ni antara gamba2 yg ktorang snap kt umah tokwan. Act ade byk lg tp mls nk upload byk2. hehe. Selebihnye ade kt fb. Lepas je brgambar ktorang punye turn plak serbu mejaa mkn. hehe. Macam biase mknn tradisi family aku di pagi raya laksa,
lemang,rendang ayam,rendang daging campur paru & hati,nasi impit,kuah kacang. Perghhhhhhhhh sedap! Laksala menu paling favourite family aku sbb gune ikan parang. Bayangkan bape ekor ikan parang tu aku & mama aku je yg buang tulang ikan. Korang pn tahukan ikan parang mmg kaye dgn tulang. Ha mau xsakit tengkuk,bahu segala bagai. Hahaha. Aku plak duk mengira bilela ikan yg terakhir. hahaha. Penat weh! hehe. Lps puas braye di rumah tokwan ktorang sume gi rumah pakngah aku plak. Kat sane pulak ade mee/bihun rebus, mee/bihun sup, rendang, nasi impit, kek coklat, biskut mary, kek gulung strawberry & blueberry , biskut apetah namenye. Hehe. Mmg mengenyangkan! Sedap gile. Aduyai..rindu plak. hehe. Ha bile da kenyang hape lagi? Bergambarla! hehe. Biasela org gile camera mmg cmni. Tapi itula tujuan bli camerakan?? Kalau xgune buat perhiasan je buatpe. Tol tak? hehe




Ha ok fine aku da xlrt nak berthn. Nantuk! Raya episod 2 akan bersambung esok.. Nite :)

No comments:

Post a Comment