Friday, August 3, 2012

"Mix & Match" untuk si hijabista

Ada yg tanya sy mcm mana nak mix & match baju,slua and shawl dgn betul..well sy pun bukanlah terer dlm berfashion tapi sy xksah org bertanya sbb ape salahnya berkongsi tips kan :)
Dalam dunia ni ada bermacam-macam jenis org so maknanya pelbagai jenis citarasa la kan..sy menghormati citarasa masing2..ada yg suka pkai mcm ni ada yg suka pakai mcm tu..mcm sy pun ada citarasa tersendiri dan sy akan share dgn korang apa yg sy suka pakai :)


Okay firstly sy akan tgk baju dulu. Baju pilihan sy adalah baju yg loose2,colorful,plain or printed,long sleeve or short sleeve. Tak bermakna kita berhijab kita xboleh langsung nk pkai baju short sleeves. Boleh je as long kita pakai inner lengan panjang kat dlm. Yang penting selesa dan sopan.


Okay example loose blouse yg kat atas ni ssuai utk mereka yg sukakan long sleeve. If  baju yg korang suka tu or yg korang nak pakai tu jarang korang blh pakai inner kat dalam. Tak panas pun. If baju tu atas pinggul korang and sy tahu ada yg xkan rasa selesa if baju atas pinggul cuz ada certain org rasa ia singkat and xrasa comfortable so korang blh je pkai inner or something yg blh cover pinggul korang. Takde masalah pun :)

Bagi yg suka or nak try something yg lain sikit sy prefer korang try pkai loose short sleeve. Serious nice. Tak bermakna kita berhijab style mcm ni kita xleh pakai and xsemestinya kita kena cover dgn cardigan je. Betul x? Act sy paling suka style ni. Kalau kena dgn cara dia style ni still nampak sopan plus lg nice and look more trendy kalau dikenakan dgn turban or any kind of hijab style yg korang suka. Nampak lg stylish if it is animal printed :)








Lepas baju for sure sy akan pilih jean or long skirt. Palazzo or harem pants pun blh tapi ikut kesesuaian baju okay. Jangan main tangkap muat je okay nnt nampak mcm xkena hee. Macam baju kat atas ni sesuai dipadankan dgn skinny jean. Bagi penggemar skinny tu kalau pakai dgn baju loose seriously cantik. Even kita berhijab xsalah pakai skinny jean. Cuma depends on korang suka skinny yg ngam2 dgn kaki korang or yg loose a bit ke terpulang ikut keselesaan masing2. Yg penting baju yg korang pakai cover bahagian pinggul.

So ade pelbagai jenis skinny jeans. Ade denim biasa,ada yg color2,ada yg printed. So korang blh pilih ikut citarasa korang. Mcm sy lebih suka skinny jean plain sbb senang nk match dgn baju yg printed. Tak semestinya baju tu printed yg plain pun cantik dipadankan dgn plain skinny jean. Kalau nak nmpk lebih trendy cuba pakai skinny color. Bagi yg nk try pakai skinny color tu try pakai dgn baju printed yg ada warna seakan atau sama. Kalau xberani jugak try pkai dgn baju plain. Kalau xberani jugak apa kata try jugak jadi berani. hehe. Tak salah mencuba tapi if nk selamat just guna plain skinny je habis cerita :D







Bagi yg tak suka pakai skinny korang blh jugak pakai bootcut. Ada certain yg xselesa pakai skinny sbb die melekap kat kaki kan so blh je kalau nak padankan dgn baju loose with bootcut jean. Still look nice. Like i said depends on keselesaan masing2. Selain jeans blh je kalau nk padankan dgn long skirt. Nampak sopan but still look fashionable. Nowdays xsemestinya pkai long skirt utk majlis tertentu. Klua jalan2 pun cantik je pkai long skirt. :)

So bila korang dah tahu baju apa nak pakai and slua ape nk pakai mesti korang pk nk pkai tudung style apekan? Ha part ni bg sy pening kpale sikit haha. Kalau sy slagi xjumpa baju yg ssuai slagi tu la xkan terpikir nk pkai shawl style apa. So kne pilih betul2 dlu nk pakai baju yg mane then terus on the spot otak dah tahu nk pkai shawl style apa ble dah tgk baju tu. Macam baju2 yg kat atas ni sy lebih suka pakai shawl style turban or pashmina. For me shawl style paling ringkas turban. Senang nk pakai. Without a pin pun blh. Tu pun ikut mood jugak haha. Kalau xrasa nk pakai turban sy pkai pashmina. Pin then lilit dah habis cerita :D

Baju dah,slua dah,shawl dah,so now kasut dgn beg pulak kan? Well bab beg sy xcerewet sgt. Sy suka beg yg senang nk matching dgn sume baju. Senang. Ada jugak yg suka tuka2 beg ikut color baju tp tu bukan sy. For me 1 beg blh pkai dgn semua style. Mudah :)
Bab kasut pulak sy penggemar flatshoe. Even sy cenonet sy mmg penggemar flatshoe. Sebab apa? Sebab keselesaan flatshoe tiada tandingnya! Ewah.. :D  Tapi serious mmg betul. Andai kata apa2 jadi ke senang nak cabut lari dgn flatshoe. Nak jalan lelaju pun sonang haaa. Even sy penggemar flatshoe tapi kdg2 tu sy pkai jugak wedges kalau klua. Like i said ikut mood. Ble mood rasa nk tinggi pkaila wedges tp bila malas tahap dewa tu dtg mmg pkai flatshoe la jawabnya. Lgpun dua2 cara ni senang nk match dgn style kat atas. Look nice je :)

Untuk nampak lebih menarik penampilan korang apa kata tambah sikit accessories mcm pendant(rantai labuh) ,bangle,charm bracelet,ring yang besar2 tu ke. If ade accessories takdelah nmpk kosong je. At least pakaila one of the accessories. At least one! hee. Macam sy suka pkai semua haha. Nampak x dsitu sy akan memenuhkan ruang yg ada? hehe xlah. Depends jugak ikut mood. Rasa nk pkai rantai sy pkai. Rasa  nk pkai bangle sy pkai. Rasa nk pkai ring gedabak sy pkai. Tapi yg slalu sgt sy pkai is charm bracelet. Charm bracelet ni ssuai je nk match dgn apa jenis style. Dgn baju kurung pun cantik. Besides charm bracelet ni best. Korang blh plih apa yg korang suka. Hmm maksudnya mcm korang suka handbag so pilihlah buah rantai bentuk beg dan selebihnya terpulang nk pilih apa. Kira mcm kalau kita nk kenal seseorg tu mcm mane tgk apa yg tgantung kat charm bracelet dia. Apa yg tergantung tu la yg dia suka. :)

Okay bila da lengkap jadilah mcm ni..



Haaa cantik kan? Kalau kena dgn caranya mesti nampak cantik biarpun kita berhijab. Berhijab tak menghalang kita utk jd fashionable as long sopan. Keberanian utk mencuba kena ada. Jangan takut2. Ada jugak dikalangan hijabista yg sy kenal xberani nk berpenampilan begini. Tak mengapa as long kte still kekalkan ciri2 kesopanan tu. Org lagi suka tgk kalau kita berhijab tp still stylo and fashionable. Tak perlu pakaian yg berjenama je xperlu yg mahal2 utk tampil mcm ni. Macam baju2 yg kat ts kat bb sume tu kalau korang pandai pilih ia tetap akan nmpk mahal. Apetah lagi if kena dgn cara mix & match mesti lagi nmpk menarik tertarik kau mmg hijabista :D

So terpulang kat korang. Sy hanya berkongsi tips je. Sumenya bergantung pada individu masing2. Nak cuba sy lg menggalakkan. Xnak cuba sy xpaksa. Tapi kalau blh cubalah. Mesti korang nmpk lg comel dan cun melecun. Ingat,biarpun kita berhijab ia tidak sesekali menghalang kita utk tampil menarik and fashionable. So gudluck hijabista sekalian! :)



Love,
ellafadyla




4 comments:

  1. kite suke semua baju atas ney .. aumm aumm ♥

    ReplyDelete
  2. nice entry . thanx for the tips . =) .
    follow my blog . http://azarinarahin.blogspot.com

    ReplyDelete